Orbán Viktor kedvenc karácsonyi süteménye

20130529-orban-viktor-tortat-eszik-harom3.jpg

Mint tudjuk, a karácsony a szeretet ünnepe. Igen. És az evésé. Egy ünnep, amikor degeszre eheted magad, "már úgyis mindegy" alapon. Már az előkészületeknél megdézsmáljuk anyukánk krémeit, és a piskóta széle sem veszhet kárba. Aztán ott a nagyi.. A nagymamák sütireceptjei a legtökéletesebbek a földön. Benne van minden, ami kell, csoki, gyümölcs, krém, puding, piskóta, cukor, és töménytelen szeretet.

Nos, Orbán Viktor kedvenc karácsonyi süteménye is ez lenne, ha ismerné ezt a tökéletes receptet. Amúgy is, mintha mostanság picit kigömbölyödött volna a miniszterelnök úr. 

Igazi nagyi recept, hiszen, ha már karácsony, akkor bejgli. Mégpedig mákos. Figyeljetek csak!

Hozzávalók:

Töltelék (rögtön 4 rúdhoz):

- 1 kg darált mák
- 70 dkg cukor
- 1 l tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg mazsola

A titok az, hogy a mákot nem elektromos darálón daráljuk le, hanem igazi, régi "kurblis" darálón. Ennek az oka az, hogy ez a daráló minden mákszemet teljesen szétpaszíroz, és nem pedig elvág, így a darált mákunk finom olajos lesz.
Nem egyszerű a feladat, de higgyétek el, megéri. Érdemes megkérni ilyenkor a férfit otthon, aki most igazán megmutathatja, hogy ereje teljében van.

makos-bejugli-toltelek.jpg

Ha kész a mák, felforraljuk a tejet a vaníliás cukorral, majd mikor már forr, takarékra vesszük, és belekanalazzuk a mákot. Közben kevergetjük, egészen addig, amíg egyet fel nem rottyan a töltelék. Ezután hagyjuk kihűlni, és hozzákeverjük a mazsolát, illetve a citromhéjat.

Tészta (rögtön 6 rúdhoz):

- 1 kg vegyes liszt
- 50 dkg puha margarin
- 5 tojás
- 12 dkg porcukor
- 5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 csipet só

Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl langyos, cukros tejben. A lisztet a puha margarinnal összemorzsoljuk egy nagy tálban, hozzáadjuk a felvert tojásokat, az élesztőt, a porcukrot, a sót, és a maradék tejet, majd összedolgozzuk azokat. Ha kész, egy ruhával letakarjuk, és fél órát pihentetni hagyjuk. 

Ez idő alatt előkészítjük a tepsiket: kivajazzuk, és kilisztezzük, illetve szétosztjuk adagokra a tölteléket.

A tésztát 6 egyforma cipóra osztjuk, és 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk. Ezután a tölteléket elkenjük rajta, és feltekerjük. Tepsibe tesszük a rudakat, majd felverünk egy tojást és megkenjük vele őket. Ha kész, újra fél óra pihenésre lesz szükségük, végül pedig előmelegített sütőbe 30 percig sütjük bejglieinket. 

Higgyétek el, tökéletes lesz, mindenki imádni fogja, és még vacsora előtt elfogy!

dscf8143_1.JPG