9 tipikus karácsonyi baleset

cim.jpg

 

Az ünnepek alatt mindenkinek tele van a háza gyertyákkal, égősorokkal, mécsesekkel, ajándékokkal, és persze, töménytelen mennyiségű étellel. Most itt van 8+1 olyan karácsonyi baleset, ami bárkivel megtörténhet, sőt, biztosan vagyunk páran, akik már legalább egyet át is éltek a szeretet ünnepe alatt.

Íme, ezek azok a kisebb-nagyobb problémák, amelyekre figyeljünk az ünnepek alatt:

1. Fúrás-faragás

A karácsonyfa befaragása a tartóba, minden évben óriási feladat. Igaz, hogy férfi munka, mégpedig a jó öreg baltával, de persze biztosan most is odakerülnek majd az oda nem illő segédeszközök, mint például a véső, a csavarhúzó, és a konyhakés. Csak óvatosan!

faragas.jpg

2. Stressz

Ez az, amit mindenki ismer. Azt hinnénk az ünnepek a nyugodtságról és a pihenésről szólnak, ám a a három napos ünnep, a nehéz ételek, az összes rokon végiglátogatása, és a vendégek fogadása nem épp a legpihentetőbb. Szánjunk magunkra, és a közeli hozzátartozóinkra is pár napot!

rokonok.jpg

3. Figyelmetlenség

Azok az apró kis dolgok, amiket elfelejtünk, mikor megajándékozzunk szeretteinket. Ilyen például, az ajándék ingben maradt gombostű, vagy a díszítés közben való leesés a székről. Érdemes minden apróságra odafigyelni!

ing.jpg

4. Zéró tolerancia

A finom ebédhez, vagy vacsorához szívesen elfogyasztunk pár pohár bort, vagy pezsgőt, csak a koccintás kedvéért. Ilyenkor semmiképp ne szálljunk autóba, ugyanis kiszámíthatatlan a reakcióképességünk. Ha mégis hosszú útra mennénk, és autóval kell utaznunk, étkezés után amúgy is jót tesz egy hosszú séta, ez az alkoholt is segíti idővel kiüríteni a szervezetünkből.

bor.jpg

5. Áramütés

A már említett égősorok akár a fenyőfán, akár a ház körül, a kertben, vagy a kerítésen, bármikor zárlatosak lehetnek. Lehet, hogy a piacon olcsóbb, ezért szívesebben vesszük meg ott, de ez a minőség rovására is mehet. Ezek zárlat esetén akár áramütést is okozhatnak. Mielőtt évről-évre újrahasználnánk fényfüzérünket, érdemes előtte mindig ellenőrizni, hogy minden rendben van-e vele. 

aramutes.jpg

6. Háztűz 

A lakásban elhelyezett gyertyák, égősorok, és csillagszórók mind nagyon veszélyesek lehetnek. Kisgyerek és állat közelében ne hagyjuk ezeket a dolgokat, mert bármikor leverhetik azokat, és ez mind lakástűzhöz, illetve égési sérülésekhez vezethet.

haztuz.jpg

7. Halszálka

A karácsony nem múlhat el hal nélkül! Ám ez is igazi veszélyforrás, még ha nem is gondolnánk. Egy jól kifilézett halszeletben is maradhat szálka, amely befúródhat az ínyünkbe, felsértheti a száj- és garatnyálkahártyát, vagy akár elakadhat nyelés közben a torkunkon. Ilyenkor köhögni, vagy öklendezni kezdünk, ám érdemes azonnal kenyeret, vagy krumplit nyelni rá, mert az tovább tudja sodorni a megakadt szálkát. 

halszalka.jpg

8. Forrázás, vágott sebek

A rengeteg étel készítése közben megfeledkezhetünk egyszer a süteményről, egyszer a levesről, egyszer pedig a jó öreg halról. A forró víz, a forró olaj, és a forró sütő is okozhat égési sérüléseket. Húscsontozás és halpucolás közben az éles kések vágásokat és mély sebeket okozhatnak. Az égési sebeket hideg vízzel kezeljük, a vágásokat pedig azonnal fertőtlenítsük!

vagas.jpg

9. És a statisztikák:

Itt pedig azok az apróságok, amik tényleg bárkivel előfordulhatnak, ugyanis átlagosan, évente  200 ember töri el a fogát, miközben azzal akarja kinyitni a sörösüveget, 300-nak akkor lesz szüksége fogorvosra, mikor diót, vagy mogyorót fogyaszt, átlagosan 8 ember veri be a fejét, mikor ittas állapotban a WC fölé hajol, és körülbelül 200-an törik össze magukat dekorálás közben.

foggal.jpg

Ugye, hogy micsoda veszélyeket rejt egy ártatlan karácsony?